
Su damlası ile soyut formlar oluşturmak amacıyla çeşitli farklı metotlar geliştirilmektedir. Klasik su damlası oluşturma tekniğinde bir damla, su kabının içine damlatılır, kaba düşen su damlası yüzey gerilimi sonucu su içinden yukarıya doğru su jeti oluşturur. Eğer siz bu yükselen jet üzerine ikinci bir damla daha bırakır ve çarpışmalarını sağlarsanız o aşamada sıvıdan damla formları oluşur. Bu teknik ile çekilen fotoğraflar damla fotoğrafı olarak adlandırılmaktadır.
Bu klasik teknik içinde çok daha fazla sayıda çeşitlendirilmiş teknikte uygulanmaktadır. Örneğin;
1-Üç Selenoid valf (ventil) ile renkli damla formları oluşturma.
2-Oluşan klasik damla formlarına yanlardan hava ile bükme ve tabanca sıkısı ile vurma
3-Yan yana iki damlayı aynı anda zıplatarak üçüncü bir damlayı bunlarla çarpıştırma
4-Oluşan damlayı bir sabun köpüğü ile birleştirme
5-Damla arkasında bokeh, kuru buz buharı, ateş veya led ışığı oluşturma
6-Damlayı bütün haliyle suya yansıtma
7-Damlayı düz sert bir satıh üzerine düşürerek taç oluşturma
8-Büyük damla boyutu ile alt kısımda baloncuk oluşturma
9-Sıvı içine floranslı boya katkısı konularak “Özel UV” Flaşla renkli damla oluşturmak
10-Flaşların stroskopik özelliğini kullanarak aynı damlayı çoklu fotoğraflamak. vb
Bu yazıda belirtilen “Fıskiye” tekniği ise yukarıdaki klasik damla tekniklerinden çok farklı bir yöntemle oluşturulur.
Bu tekniğin fiziksel esası: Klasik damlada olduğu gibi bu teknikte de yukarıdan selenoid valf (ventil) ile yine damla damlatılır. Ancak bu damla su dolu bir kabın içine düşürülmez. Bunun yerine damlanın düştüğü alt kısıma yukarıya doğru ters yönde basınçlı su jeti oluşturacak bir düzenek ile fışkırtılan su üzerine düşürülür. Fıskiye tekniği ile bu nedenle adlandırılır.
Şimdilerde bu sistem daha da geliştirilerek alttan daha dar ve daha geniş iki silindirik yapıdan iki farklı nitelikte sıvı fışkırtılması ile yeni formlar yaratılmaktadır.
Bu sistemde en önemli sorunlar yukarıya doğru fışkırmanın basıncı yüksekliği ve yer düzlemine dik açılı olmasıdır. Bu düzgün sağlanamazsa çok zor sonuç alınır.
Fıskiye düzeneği olarak geliştirdiğim “kendin yapabilirsin” (DIY) kapsamında ki iki farklı fıskiye düzeneği oluşturulabilir.
Birinde fıskiye suyu direk boşluktan yükseltilmekte diğerinde ise bir kap içerisindeki sudan yükseltilmektedir. Su dolu kap ile oluşturulan teknik ile yapılan fotoğraflama esnasında yavaş çekim video ile yaptığım kayıtta damlanın hareketleri ve sistem izlenebilir.
Bir Cevap Yazın