Damla fotoğrafçılığı öncelikle teknik altyapı kurulması zorunlu bir fotoğrafçılık dalıdır. Bu sağlanmadığı takdirde yeterli ve farklılık yaratan sonuç almak mümkün değilidir. Peki damla fotoğrafçılığı için olmazsa olmaz temel alt yapılar nelerdir.
1- Ana Taşıyıcı:Su depolarını, damla valflerini, gerekirse flaşları ve diğer tüm ilave aparatları taşıyabilecek ağaç, metal veya pleksiglas malzemeden yapılmış bir taşıyıcıdır. Bu taşıyıcı yapılırken baştan iyi planlanmalıdır. Damla yüksekliğinin kolay ayarlanabilir olması, valflerin yerlerinin değişmesi ve ayar için kolaylık sağlanması gibi unsurlar tasarımda dikkat edilecek ana noktalardır.
2-Su için kaplar: Öncelikle ana taşıyıcının boyutuna göre yukarıdan suyu valflere iletecek depolar düzenlenmelidir. Yeterli basınç için valflerde epeyce yüksekte olmalı ve mariotte sifon düzeneği de içermelidir Alt kısımda diğer kullanılacak kapları içinde barındırabilecek kadar geniş ve su boşaltımı için düzeneği olan su toplama kabı düzenlenmelidir.
3-Flaş: Flaşlar damla fotoğrafçılığının temel unsurudur. Çünkü damla fotoğraf çekimlerinde makinanın enstantane hızı yerine, flaşın dondurma hızını kullanmaktayız. Özellikle kullanacağımız flaşlar speed light adı altında bilinen bağımsız flaşlardır. Stüdyoda kullanılan paraflaşlar yeterli dondurma hızı sağlayamadığından tercih edilmesi iyi sonuç vermez. Damla fotoğrafçılığında flaşın dondurma hızı çok önemlidir. Flash Duration olarak kılavuz kitaplarında verilen bu değerin yüksek olması tercih edilir. Örneğin x marka flaş 1/128 güçte 1/11000 sn dondurma hızı sağlarken, y marka flaş aynı güçte 1/20000 dondurma hızı verebilir. Kimi fotoğrafçılar flaşı modifiye ederek flaş gücünü 1/1028 e kadar düşürerek çok daha yüksek dondurma hızları sağlamaktadır. Ayrıca flaş güçleri mecburen düşürülerek çekim yapılacağından flaş sayısı en az üç olmadır. Daha fazla flaş bu dalda daha iyi sonuç demektir. (Elbette daha fazla cep yakımı)
4-Flaş tetikleyiciler: Ana taşıyıcı etrafına ve makinadan uzağa konumlandırılmak zorunda olan flaşların teknik özellikleri önemlidir. Çünkü bu çekimlerde fotoğraf makinası enstantane ögesi çok önemli olmaktan çıkacak flaşın çakma anı fotoğrafı çekecektir. Burada iki temel farklı yöntem izlenmektedir.
Daha sonra ayrıntısına gireceğimiz mikro kontrolör adını verdiğimiz yazılım ve donanımlar makine damla ve flaş çakması ile ilgili senkronizasyonu sağlarken;
a- Ya karanlık ortamda Makine B modunda deklanşör açıkken damla düştüğünde flaşları çaktırırlar
b-Ya da önce fotoğraf makinesi tetiklenir Makine ise flaşları tetikler.
İlk şıktaki sistemde tüm flaşlarının bir ön devre ile mikro kontrollere bağlandığı sistemler satılmaktadır.Diğer bir yol ise bağımsız flaşlardan biri senkronizasyon kablosu ile mikro kontrollere bağlanarak bu flaş master flaş olarak ayarlanmakta diğer flaşlar remote flaş olarak kanal ve gruplandırılarak bu master flaşla ilişkilendirilmektedir. Ana flaş mikro kontrolörle tetiklendiğinde diğer flaşlarda çakmaktadır.
Ayrıca bazı makinelerde faşların kontrolu için menüde kablosuz tetikleme (örneğin Nikonlarda Commender Mode) seçenekleri vardır. Bu seçeneği destekleyen makinaların kendi tepe flaşı tetikleyici olarak kullanılarak diğer flaşlar çaktırılabilir. (elbette flaşlar kablosuz tetiklemeyi destekliyor ise)
Eğer Makine menüsünde bu tür bir seçenek yoksa radyo sinyalli flaş tetikleyicileri almak en iyisidir.
5-Difizörler ve reflektörler: İşin içine flaş ışığı girdiğinde difizör ve reflektörlerden vazgeçemeyiz. Gücü ne kadar düşükte olsa flaş ışığı derin gölge ve kayıplı parlaklık demektir. Bu nedenle flaş ışığını süzülen ve yansıtılan ışığa çevirmek oldukça farklı sonuç doğuracaktır. Direk flaş ışığında zaten yansıtıcı bir öğe olan su ve sıvı üzerinde her zam parklar kayıplı noktalar oluşacaktır. Küçük boyutlu softboxlar veya yarı geçirgen pleksiglas malzemeler difizyon için uygundur. Düşük güçte kullanılan flaş ışıklarını reflektörle dolgu ışığı olarak yönlendirmekte fotoğrafa epeyce katkı sağlayacaktır.
Selenoid Valfler: Damla fotoğrafçılığı için gereken temel malzemelerden biridir. Mikro kontrolöre bağlanarak damla boyutu, damlalar arası süre gibi verilen bilgileri işleyerek damla üretirler. Bu valflerin giriş ve çıkışlarının değiştirilebilir olması tercih edilmelidir. Bu size farklı çaplarda ve nitelikte damla üretmeyi sağlayacaktır.
Mikro Kontrolör: Tetikleyici veya trigger adı da verilen bu yazılım ve donanım damla fotoğrafçılığının en temel ögesidir. Çünkü bu olmadan damlaların büyüklüğü ve arasındaki süre, flaşların çakma zamanı ve makinanın fotoğrafı çekmesinin eşgüdümü ve en uygun zamanı pratikte sağlanamaz. Tüm olay mili saniyeler bazında olup bittiğinden flaşlar ve makine damlaların düştüğü en uygun anda çalıştırılmalıdır.
Bu alanda çok fazla marka ve özellikte mikro kontrolör üretilmektedir. Ancak üzerinde ses ışık Ir gibi sensörler olan hem flaşı hem makinayı kontrol edebilen 6 valf bağlanabilen çok kapsamlı olanlanlardan sadece damla fotoğrafı çekmek için üretilmiş 3 valfli olanlarda vardır.
Su düzenleyici katkılar: Normal su ile damla üretmek mümkündür. Ancak suyun fiziksel olarak bu haliyle konrol altında tutulması zordur. Suya kıvam vermek için en sık kullanılan malzeme guar sakızı adlı gıda sektöründe kullanılan katkı maddesidir. Yine gıda boyaları ilave edilerek damla fotoğraflarının farklılık yaratması sağlanır.
Bir Cevap Yazın